terug naar de inleiding
werkstuk aardgas
werkstuk toerisme
werkstuk molens
werkstuk zeehond
Leeg.gif (132 bytes)
stuur ons een emailtje
teken ons gastenboek
bezoek onze homepage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waddebat
Het Waddebat is een digitale discussie, bedoeld voor leerlingen van het middelbaar onderwijs. Het is een samenwerkingsverband van De Digitale School en Het InterWad.
Dit werkstuk is geschreven door leerlingen van PC basisschool "De Wadden" uit Haarlem.
Logo basisschool De Wadden

werkstuk aardgas  Wat gas winnen of niet

De N.A.M. heeft het voornemen om de komende jaren op 4 plaatsen in de Noordzee- kustzone te gaan boren en daarnaast op één locatie op Ameland. Zij heeft hiervoor toestemming gekregen van de minister van Economische Zaken. De minister heeft hierbij bepaald dat er per jaar één boring mag plaatsvinden.

In de Waddenzee zijn een paar bekende gaswinningsgebieden:

Zuidwal Een gasveld in de Waddenzee tussen Harlingen en het eiland Vlieland
Blija Een gasveld dat gedeeltelijk onder de Waddenzee en gedeeltelijk onder het vasteland ligt. De winningslocatie ligt direct achter de dijk bij het Noord-Friese dorp Blija
Ameland    Een gasveld waarvan het centrum onder de oostpunt van Ameland ligt. Het veld strekt zich uit onder zowel de Noordzee als de Waddenzee.

Het opsporen en winnen van aardgas op zee verloopt in principe hetzelfde als op land. De boortechnieken en wijze van winning zijn niet verschillend. Maar de installaties die de N.A.M. op zee gebruikt, zijn wel heel anders. Een groot verschil is bijvoorbeeld de plek zelf. Om er te komen moet er gevaren of gevlogen worden. Het werken op zee wordt offshore genoemd. Het personeel wordt heel kritisch geselecteerd.
Voor het winnen van aardgas op zee wordt gebruik gemaakt van een boortoren. Dit moet heel voorzichtig gebeuren, omdat het anders de zee erg vervuilt. Om het uur komen schoonmakers het olieplatform schoonmaken.
Als de gasboringen in het Waddengebied doorgaan, dan zal de bodem gaan verzakken. Op sommige plaatsen kan dat wel 60 cm zijn. En de zeespiegel zal de komende jaren gaan stijgen. Het kan dus gevaarlijk worden in Noord Nederland!!!

Een spannend moment van de zoektocht naar aardgas is de proefboring. Geologen voorspellen waar dit het beste kan worden gedaan. Soms moet er geboord worden op 3 km diepte! En omdat in Nederland vaak "schuin" wordt geboord -minder last voor het milieu- zijn er soms nog langere afstanden!

Wij denken dat de (proef) boringen in het Waddengebied stop moeten worden gezet. Het gebied is te kwetsbaar, met al haar bijzondere diersoorten, zoals de speciale Waddenzee zeehond. Er zijn vast wel betere manieren van energie voorzieningen te bedenken. Zoals windenergie.

 

Geschreven door:
Garry, Tim, Raoul, Yassin en Seydi

Gebruik gemaakt van:

best bekeken met 800x600
line.gif (871 bytes)

Voor het laatst bijgewerkt op 11 mei 1999
Voor vragen over deze Website: neem contact op met de webmaster

Leeg.gif (132 bytes)