Terug naar de Inleiding
werkstuk aardgas
werkstuk toerisme
werkstuk molens
werkstuk zeehond
Leeg.gif (132 bytes)
Stuur ons een emailtje
teken ons gastenboek
bezoek onze homepage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waddebat
Het Waddebat is een digitale discussie, bedoeld voor leerlingen van het middelbaar onderwijs. Het is een samenwerkingsverband van De Digitale School en Het InterWad.
Dit werkstuk is geschreven door leerlingen van PC basisschool "De Wadden" uit Haarlem.
Logo basisschool De Wadden

werkstuk molens  Wadden, wind en molens -
Leeg.gif (132 bytes)  Watt van het wad


Inhoud:
1. Kunnen we van de wind leven
2. Molens op windkracht
3. Waar vind je molens?
4. verzet tegen windmolens
5. windmolens Afsluitdijk dreigen gebied chartervaart te beperken
6. Watt van het wad
7. onderwatermolens
8. windenergie
9. recht op wind
10. onderzoek
11. (vervolg) onderzoek
12. windmolenpark
13. kleine molen
14. windmolen op je dak
15. hoeveel elektriciteit
16. elektriciteit bewaren
17. altijd elektriciteit
18. zuinig zijn
19. wel of geen windmolens - slotconclusie
20. wat vonden we ervan om het werkstuk te maken

 

1. Kunnen we van de wind leven?

Leven van de wind, zou dat kunnen? Om te kunnen leven hebben we eten nodig en kleren. Iedereen wil natuurlijk leven in een huis. Alleen hele kleine kinderen denken dat je in de winkel alles gratis krijgt. We hebben daar geld voor nodig. We hebben bijna overal geld voor nodig. Alleen niet voor de zon, de zon schijnt gratis. En op zee bewegen de golven, het wordt eb en vloed zonder dat we er iets aan kunnen doen.

[terug naar inhoud]

2 . Molens op windkracht

Waar wind genoeg was, hebben de mensen heel vaak molens gebouwd. Beslist niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld, tot in China toe. En omdat alle molens door verschillende mensen bedacht waren, waren het ook veel verschillende molens. Bijvoorbeeld een molen met vier wieken: Een stevige dame die haar kinderen naar huis roept. Maar ook molens met acht kleine zeiltjes, dan lijkt het net of de was is opgehangen. Vaak zijn de molens zo opgesteld dat ze heel veel wind op konden vangen.

[terug naar inhoud]

3. Waar vind je molens?

Windmolens vind je vaak op het strand. Ze staan daar om de wind op te vangen en om windkracht te ontvangen. Op het weerbericht hoor je ze ook vaak praten over windmolens. Dat komt omdat windmolens veel met het weer te maken hebben (windmolens hebben te maken met de wind). Watermolens hebben veel te maken met water (en regen). Zo heeft elke molen wel ergens mee te maken.

[terug naar inhoud]

4. Verzet tegen windmolens

De fabrieken hebben overal wat op gevonden, behalve windmolens. Dat komt door de bouwvergunning. Deze is door de rechter van Leeuwarden uitgesteld. Hiertegen is de bouwer van windmolens nu in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De maatschap Hoogland en anderen hopen nu via de Raad van State alsnog een bouwvergunning te krijgen.
Iedereen in Leeuwarden zegt dat het een groot belang is als er windmolens komen. Ze willen daarbij proberen om bij andere windrijke provincies om in 2000 een vermogen van 1000 megawatt aan windenergie op te wekken.

[terug naar inhoud]

5. Windmolens Afsluitdijk dreigen gebied chartervaart te beperken

Voor de schippers werd een nieuwe contributieregeling voorgesteld. Hiertegen kwamen bezwaren. De bezwaarden kregen het advies zonodig een 'hardheidsclausule' te gebruiken en de zaak niet op de spits te drijven. Met acht stemmen voor en negen onthoudingen werd de nieuwe contributieheffing aangenomen. Het totale aantal leden (schippers) groeide van 439 naar 483.

[terug naar inhoud]

6. Watt van het wad

'Friezen ten strijde tegen windmolens', zei de Volkskrant op 31 oktober 1998. Er is een groeiende weerstand tegen windturbines op het vasteland: ze zouden het landschap ontsieren. Toch ontkomen we er niet aan meer molens te plaatsen.
Waar kunnen we al die turbines en parken plaatsen? Als het op het vasteland niet haalbaar is, dan maar langs de kust, of zelfs op zee.

[terug naar inhoud]

7. Onderwatermolens

In de dijken zitten onderwatermolens. Een onderwatermolen werkt net als een windmolen. Er zitten wieken aan. Die gaan draaien doordat er water langs stroomt. Zo wordt elektriciteit opgewekt. Met zo'n onderwatermolen kan men net zo goed water pompen. De molen werkt dan andersom.

[terug naar inhoud]

  molen.jpg (10234 bytes)
getekend door Shema

8. Windenergie

Ook vroeger wisten de mensen al dat je uit de wind energie kunt halen. Ze maakten bijvoorbeeld zeilboten. Een zeilboot gebruikt geen energie uit brandstoffen, maar energie uit wind. Later werden er ook windmolens gemaakt. De molenwieken gaan draaien als de wind ertegen aan blaast.
Met die ronddraaiende beweging werd graan gemalen, water opgepompt en hout gezaagd. In sommige streken van ons land komen nog veel van die oude windmolens voor. Iedereen kent ze wel, die Hollandse molens met vier wieken.
De afgelopen vijftig jaar is windenergie bijna niet meer toegepast. Dat gaat in de toekomst veranderen. Wind zal dan een van de nieuwe energiebronnen zijn die in Nederland worden gebruikt. Daarom worden er nu weer meer windmolens gemaakt.

[terug naar inhoud]

9. Recht op wind

De wieken van de molen moeten recht op de wind staan. Omdat de wind van richting verandert, moet de molen steeds in de wind worden gezet. Dit noemt ment: 'de molen in de wind kruien'. Vroeger gebeurde dit met de hand. Daarvoor zorgde de molenaar, de molenbediende.
Tegenwoordig gaat het kruien helemaal automatisch. De mast waar de molen op staat, is veel dunner dan de masten van de oude windmolens. De oude windmolens hadden masten waar de molenaar in woonde. Dat hoeft niet meer. De molen wordt immers automatisch bediend.

[terug naar inhoud]

10. Onderzoek

Nog steeds onderzoekt men hoe windmolens beter gebouwd kunnen worden. De Nederlandse regering heeft daarvoor geled gegeven aan het Energie Onderzoek Centrum Nederland (ECN). Het ECN staat in Petten, een dorp in Noord Holland.

[terug naar inhoud]

11. (vervolg) onderzoek

Er werken mensen die van alles onderzoeken wat met energie te maken heeft. Bijvoorbeeld hoe men steenkool kan verbranden zinder dat de lucht erg verontreinigd wordt. Of hoe men kerncentrales moet bouwen. Maar ook hoe windmolens moeten worden gemaakt. En of de windmolens die ment bouwt, wel veilig zijn.

[terug naar inhoud]

12. Windmolenpark

Er worden twee manieren onderzocht om windenergie te gebruiken. In het groot en in het klein. Tegenwoordig worden grote molens gebouwd. Ze hebben wieken van 25 tot 50 meter lengte. In Nederland wil de regering een aantal vanzulke grote molens vlak bij elkaar zetten. Dat moet gebeuren op een groot veld waar geen andere gebouwen staan.

wmpark.jpg (32056 bytes)
getekend door Maaike

[terug naar inhoud]

13. Kleine molen

Daarnaast kan men windenergie in het klein toepassen. Hiermee bedoelen we het gebruik van kleine windmolens. Ze hebben wieken van wel vijf tot tien meter lengte. Zulke molens worden niet in groepen bij elkaar gezet. Ze staan los bij fabrieken of boerderijen die veel elektriciteit gebruiken.

[terug naar inhoud]

14. Een windmolen op je dak

In plaats van grote en kleine molens kun je ook een hele kleine molen kopen. Zeg maar minimolen, met wieken van anderhalf tot twee meter lang. Zo'n molen zou je op het dak van je huis kunnen zetten. De elektriciteit die hij levert, kun je dan thuis gebruiken. Als je middenin de stad woont, zal de molen niet zo goed werken. Er is daar veel minder wind. Dat komt doordat de wind wordt afgeremd door de huizen en de bomen.
De minimolens zijn ook heel duur, zo duur dat het goedkoper is om de elektriciteit van het energiebedrijf te kopen. Het is ook veel voordeliger zelf een molen te maken. Veel mensen zijn daar nu mee bezig. Het is niet eenvoudig, maar veel mensen is het al gelukt.

[terug naar inhoud]

15. Hoeveel elektriciteit?

Als het hard waait levert een molen veel elektriciteit, maar staat er weinig wind, dan levert het heel weinig elektriciteit op. Dus de hoeveelheid elektriciteit heeft dus met de wind te maken. Als we de wind zouden gebruiken om eleketriciteit op te wekken, zouden we elektriciteit genoeg hebben. Zelfs veel meer dan Nederland nodig heeft. Maar er is één groot probleem. We kunnen namelijk niet heel Nederland volzetten met windmolens. Hoeveel energie we uit de wind halen, hangt dus af van het aantal molens dat we neerzetten.

[terug naar inhoud]

16. Eletriciteit bewaren

Stel dat het hard waait. Er wordt dan veel elektriciteit geleverd. Het zou wel handig zijn om iets van de elektriciteit wat te bewaren. Want als het dan een keer niet zo hard waait, kan je overige elektriciteit gebruiken. Maar hoe kan je de elektriciteit bewaren? Dat kan in een accu.
Een accu is een hele grote batterij. Als je een accu aansluit op de molen, levert de molen elektriciteit aan de accu. Die elektriciteit kan je dan uit de accu halen, wanneer je maar wilt. Accu's zijn heel duur. Voor een hele grote molen onbetaalbar. Laat staan bij een windmolenpark.

[terug naar inhoud]

onderwm.jpg (15693 bytes)  
gevonden in docu-centrum

17. Altijd elektriciteit

Een combinatie van onderwatermolens en windmolens op de Afsluitdijk? Dit systeem levert altijd elektriciteit. Als er veel wind is door de windmolens. Als er weinig wind is, door de onderwatermolens. Er zijn echter mensen die bezwaren hebben tegen dit plan. Zij zeggen dat het water in- en uitpompen slecht is voor de vogels, en vissen die in het IJsselmeer leven. Ze kunnen niet gezond blijven omdat de hoogte van het water steeds verandert. Anderen vinden grote windmolens lelijk. Ze ontsieren het landschap, zeggen ze.

[terug naar inhoud]

18. Zuinig zijn

Er wordt hard gewerkt om de energie uit wind te benutten. Hetzelfde geld ook voor zonne-energie, waterkracht en andere energiebronnen. Als je op reis bent, moet je maar eens goed kijken. Dan zie je in Friesland allemaal moderne windmolens draaien. En misschien ontdek je een zonnewoning, waar men de zonnestralen omzet in energie. Maar het zal nog echt een tijd duren voordat er echt veel van de alternatieve energiebronnen gebruik wordt gemaakt. Als in Nederland tal van windmolens en zonnewoningen staan, dan nog moeten we zuinig zijn met energie. Dat kan door op de volgende punten te letten:

  • 's avonds de gordijnen dicht doen tegen de kou en 's morgens de gordijnen weer open; dan kan de zon naar binnen schijnen
  • een uur voor slapen gaan de verwarming uit of zacht
  • geen deuren of ramen open laten staan
  • de koelkast niet open laten staan
  • het licht uitdoen als je de kamer verlaat
  • pas als je het koud hebt de verwarming aan
  • niet onnodig met de auto
  • niet hard rijden

[terug naar inhoud]

19. Wel of geen windmolens?

Wij vinden windmolens erg goed voor het milieu. Dus wij vinden dat er veel windmolenparken moeten komen. We denken ook dat onderwatermolens veel meer gebruikt kunnen worden. En omdat we toch al aan de Noordzee grenzen, moeten we ook onderzoeken of we energie uit eb en vloed kunnen halen. Volgens ons moet dat lukken.

[terug naar inhoud]

20. Wat vonden we ervan om het werkstuk te maken?

Fatiha: Ik vond het wel leuk. Maar we hadden niet zoveel informatie.
Maaike: Ik vond het wel leuk maar van mij hoeft het niet zo. Ik heb trouwens ook nog een ander werkstuk wat ik moet inleveren
Shema: Ik vond het wel leuk maar er was niet zoveel informatie over windmolens
Ilse: Ik vond het erg leuk, maar we hadden niet veel tijd om op de computer te zoeken
Lisanne:   Nou, ik vond het heel erg leuk maar soms thuis als ik eraan ging werken dacht ik: kan ik maar buiten spelen, het is zulk mooi weer. Maar dan kregen we ons werkstuk nooit af. Uiteindelijk is het klaar en daar ben ik heel blij mee

Gebruik gemaakt van:

[terug naar inhoud]


best bekeken met 800x600
line.gif (871 bytes)

Voor het laatst bijgewerkt op 11 mei 1999
Voor vragen over deze Website: neem contact op met de webmaster

Leeg.gif (132 bytes)