terug naar de inleiding
werkstuk aardgas
werkstuk toerisme
werkstuk molens
werkstuk zeehond
Leeg.gif (132 bytes)
stuur ons een email
schrijf in ons gastenboek
bezoek onze homepage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waddebat
Het Waddebat is een digitale discussie, bedoeld voor leerlingen van het middelbaar onderwijs. Het is een samenwerkingsverband van De Digitale School en Het InterWad.
Dit werkstuk is geschreven door leerlingen van PC basisschool "De Wadden" uit Haarlem.
Logo basisschool De Wadden

werkstuk zeehond  Zeehond, doe het eens zelf

Inhoud
1. Zo ziet een zeehond er uit
2. Verschillen in zeehonden
3. Het land op
4. Jongen
5. Maten en gewichten
6. Verzorging in Waddenzee
7. Zeehonden met zendertjes
8. Record aantal zeehonden in de Waddenzee
9. Zeehonden opvangen?
10. Onze mening

zeemuts.jpg (7830 bytes)
getekend door Floris

Zo ziet een zeehond er uit:
Zeehonden hebben grote ronde ogen. Dingen die ze op een afstand zien, zien ze alleen als een vage schim. En zeehonden kunnen geen kleuren zien.
Zeehonden hebben geen oorschelpen. Ze hebben alleen een gaatje als oor.
Een zeehond heeft twee neusgaten op z'n kop. Een zeehond kan zijn neusgaten afsluiten. Zo komt er geen water in zijn neusgaten tijdens het zwemmen. De neus gaat automatisch dicht als een zeehond haag zwemmen. Het is een reflex. Doordat hij zijn neus onder water afsluit, kan hij onder water niet ruiken. Dat betekent dus dat hij zijn vis op een andere manier moet vangen.
Doordat zeehonden niet zo goed kunnen zien, komen hun snorharen erg van pas. De snorharen van een zeehond zijn erg stug, maar ook erg gevoelig. Een zeehond kan met zijn snorharen precies voelen waar een vis zwemt. Doordat een zeehond zijn eten grotendeels met zijn snorharen opspoort, kan hij in heel troebel water toch zijn vis vinden.
Een zeehond maakt met zijn achtervinnen snelheid. De voorvinnen worden gebruikt om te sturen. Als je goed kijkt zie je aan de vinnen ook nagels zitten. Hiermee kan een zeehond zichzelf krabben of zijn vis uit elkaar scheuren.

[terug naar inhoud]

Verschillen in zeehonden:
De gewone zeehond heeft een ronde kop en grote ogen. De grijze zeehond heeft een spitsere snuit. Deze snuit is een beetje te vergelijken met de kop van een wolf. Daarnaast is de grijze zeehond zwaarder en kan hij iets langer worden.

[terug naar inhoud]

Het land op:
Zeehonden leven een groot deel van hun leven inhet water, maar toch komen ze ook aan land. Aan land zijn ze niet zo snel. Een zeehond hobbelt over de grond. Zeehonden zullen ook dichtbij het water gevonden worden. Als er gevaar dreigt, moeten ze weer snel te water kunnen. Als ze eenmaal in het water zijn, kunnen ze snelheden halen tot 30 km per uur.

[terug naar inhoud]

zeebal.jpg (14772 bytes) 

Jongen:
Zeehonden krijgen hun jongen op het land. Dit betekent dat de jongen niet mogen opvallen als ze geboren zijn. De jongen van de gewone zeehond worden in mei/juni geboren. De jonge zeehond van de Waddenzee heeft geen witte vacht. Die vacht zou teveel water vasthouden als even na de geboorte de vloed weet over het wad spoelt.  En daarom hebben ze dezelfde kleur als een volwassene. Hierdoor vallen ze niet op als ze op een zandbank liggen.
De jongen van de grijze zeehond zijn heel anders van kleur. Ze zijn namelijk de eerste drie weken na de geboorte helemaal wit van kleur. Dat is ook wel nodig, de jongen worden namelijk in januari/februari op het ijs geboren. Als ze grijs zouden zijn, zouden ze teveel opvallen.

[terug naar inhoud]

Maten en gewichten:
Gewone (Waddenzee) zeehond Grijze zeehond
lengte 150-170 cm lengte 180-200 cm
gewicht vrouwtje 70-90 kilo gewicht vrouwtje 160 kilo
gewicht mannetje 110-120 kilo gewicht mannetje 300 kilo

[terug naar inhoud]

Verzorging in Waddenzee:
Als de zeehonden ziek zijn, gaan ze naar een zeehondencreche op Texel of in Pieterburen. Op de zeehondencreche zijn ook huilers. Dat zijn jonge zeehonden die hun moeder zijn verloren. Het aantal jonge zeehonden in de creche is gelukkig gedaald. Ze worden daar verzorgd. En als ze weer beter zijn, worden ze in de Waddenzee losgelaten.

[terug naar inhoud]

Zeehonden met zendertjes
Voor de kust van Zuid-Holland zwemmen 9 bijzondere zeehonden rond. De dieren zijn uitgerust met zenders een een antenne op hun kop. Wetenschappers hopen zo meer informatie te verzamelen over het gedrag van de zeehond.
De zeehonden werden enkele maanden geleden uitgezet in het Rietse Gat; een natuurgebied onder derook van de Maasvlakte.

[terug naar inhoud]

Record aantal zeehonden in de Waddenzee
De Waddenzee tel een record aantal zeehonden. Het instituut voor Bos- en Natuurbeheer trof op Texel bij de jaarlijkse telling in het Waddengebied 2280 zeehonden, waarvan 475 jongen. Dit is een stijging van ruim 23 procent ten opzichte van vorig jaar (1998). Zo is het aantal babyzeehonden op het niveau van een gezonde populatie.
Ook is de sterfte onder de zeehonden in het eerste levensjaar 30 tot 40 procent, een normaal percentage. Voor 1988 lag dit percentage nog op 60 procent.
Het gaat goed met de zeehond in de Waddenzee. In de jaren tachtig ging het door de sterke verontreiniging van het gebied slecht met de zeehondenpopulatie in het Waddengebied. In 1988 kende de populatie een dieptepunt, toen een virusepidemie de zeehondenziekte veroorzaakte. Tweederde van alle zeehonden in de internationale Waddenzee werd uitgeroeid.
In het Nederlandse deel van de Waddenzee leefden nog slechts 435 zeehonden.
Ondanks dat het goed gaat nu, waarschut men voor te grote tevredenheid. In een schone Waddenzee is ruimte voor vijftienduizend zeehonden!
Zal het nog lang duren voordat het niveau van 1950 (zo'n 3000 zeehonden) weer is bereikt? Men vermoedt dat er aan het begin van deze eeuw er zo'n 15.000 zeehonden waren.

[terug naar inhoud]

Zeehonden opvangen?
Hopelijk kan de populatie zeehonden zichzelf binnenkort goed in stand houden, zonder dat elke zieke zeehond wordt gered. In Denemarken heeft men die conclusie al getrokken en vangt men geen zeehonden meer op. Voor Ecomare zijn er echter twee redenen om voorlopig nog door te gaan met het opvangen van zeehonden. Vanuit het oogpunt van pure dierenbescherming is elk dier dat gered kan worden zinvol. Daarbij is gebleken dat ze zich eenmaal weer uitgezet uitstekend kunnen redden in het wild. Maar wat nog belangrijker is, dat Ecomare door het opvangen van zeehonden heel veel mensen kunnen bereiken. Met alleen mooie foto's van zeehonden lukte dat niet.
Ecomare kan elk jaar weer het verhaal van de zeehond en de Waddenzee kwijt aan inmiddels meer dan een kwart miljoen bezoekers, en via hun informatie aan duizenden anderen. En daarmee draagt Ecomare een forse steen bij aan het bestrijden van de oorzaken van de problemen in de Waddenzee.

zeebad.jpg (22489 bytes)
getekend door Frank

[terug naar inhoud]

Onze mening:
Lotte
Leeg.gif (132 bytes)
Ik vind dat Ecomare en Pieterburen moeten blijven bestaan. Want ze helpen de zeehonden die op het strand ziek liggen en het is vooral zielig voor de kleinere beesten. De zeehonden zijn hele lieve dieren. Zelf vind ik dat de twee gebouwen moeten blijven staan. Ik vind dat er meer moeten komen om deze dieren te helpen.
Floris Onzin dat ze (Ecomare en Pieterburen) moeten stoppen. Zo gaat het zeehondenpeil juist weer omlaag. Ze moeten gewoon doorgaan.
Frank Ik vind dat de zeehonden die gewond zijn, en als een kleine zijn ouders kwijt is, gewoon opgevangen moeten worden. dus de zeehondenopvang moet blijven!!!
Evelien Ik vind het onzin dat de zeehondenopvang weg gaan. Als ze heel erg ziek zijn, dan gaan ze dood zonder hulp. Ik vind dat ze moeten blijven.
Shirley Ik vind dat het moet blijven, anders sterft de zeehond uit en dat is zonde.

Gebruik gemaakt van:

[terug naar inhoud]

best bekeken met 800x600
line.gif (871 bytes)

Voor het laatst bijgewerkt op 11 mei 1999
Voor vragen over deze Website: neem contact op met de webmaster

Leeg.gif (132 bytes)